Ciasto piaskowe

Przepis z programu Martha piecze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasto piaskowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

4 miarki przesianej mąki tortowej

1 łyżeczka soli

4 łyżeczki proszku do pieczenia

340 gramów masła w temperaturze pokojowej

2 ¾ miarki cukru

8 jajek w temperaturze pokojowej

1 miarka mleka w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki esencji waniliowej

skórka z jednej cytryny (dowolnie)

 

lukier cytrynowy (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Smarujemy masłem i posypujemy mąką dwie wąskie formy. Odstawiamy. Dwukrotnie przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Ucieramy mikserem masło na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka. Wsypujemy mąkę naprzemiennie z mlekiem i esencją waniliową. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy skórkę z cytryny. Krótko mieszamy. Wlewamy ciasto do przygotowanych form. Wyrównujemy wierzch łopatką. Pieczemy przez 1 ½ godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Studzimy ciasto w formie przez 10 minut. Później przekładamy ciasto na tacę i całkowicie studzimy. Polewamy wierzch ciasta lukrem cytrynowym.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Prakseda

postów: 1

21.09.2013 21:13

CYTUJ

Zaraz po programie przygotowałam to ciasto z notatek jakie zapisałam w trakcie programu jedyny błąd jaki popełniłam to źle zanotowałam ilość cukru.Było za mało słodkie i zamiast lukru zrobiłam kruszonkę w/g Marthy tzn.5 łyżek mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła.Zrobiłam w dwóch formach do keksów do drugiego dodałam 1 łyżkę kakao robiąc naprzemiennie kopki z ciasta białego i brązowego.Pycha ...polecam jest aromatyczne nie jest suche. pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.