Ciasto parzone

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto parzone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

115 gramów masła

1 łyżeczka cukru (dowolnie)

½ łyżeczki soli

1 miarka mąki

4 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


W średnim rondlu, na średnim ogniu połączyć masło, cukier i 1 miarkę wody. Zagotować i natychmiast odstawić. Dodać mąkę, drewnianą łyżką szybko wymieszać do całkowitego połączenia składników. Gotować na średnim ogniu około 3 minut, energicznie mieszając do czasu aż masa zacznie się odklejać od rondla i utworzy warstwę ciasta na dnie. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski na około 3 minuty do ostygnięcia. Dodawać pojedynczo po jajku, za każdym razem mieszając aż do całkowitego wchłonięcia. Używać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.