Marieta  Marecka

Ciasto parzone ptysiowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 15748

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

1 szklanka wody

125 g masła

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

4 jaja średniej wielkości

 

Przygotowanie:

W rondelku zagotowujemy wodę wraz z masłem i szczyptą soli. Na raz wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy wszystko za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto zacznie się błyszczeć, będzie gładkie i odklei się od brzegów rondla. Ściągamy je z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym, całym jajku i miksujemy aż do wykorzystanie wszystkich jaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż budyń.
Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Należy zostawić ok. 2-3 cm odległości między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia puchną i rosną.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, później obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 5-10 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Treska

postów: 161

12.01.2016 07:09

CYTUJ

W filmie nie podana jest ilość mąki, dopiero po przeczytaniu przepisu na stronie Kuchniplus dowiedziałam się, ile jej właściwie potrzeba. Jest również nieścisłość w temperaturze i czasie pieczenia. Film mówi o 10 minutach w 200 stopniach i dalszych 20 minutach w 160 stopniach. Przepis - jak widać - 20 minut 200 stopni, 5-10 minut 190 stopni. Trochę to irytujące. Myślałam, ze ktoś to sprawdza i że można polegać na ABC Gotowania.
Pozdrawiam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.