Anna Olson

Ciasto orzechowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto orzechowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich

¼ szklanki cukru

¼ szklanki mąki

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki soli

1/3 szklanki mielonych migdałów

1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych

120 g masła, schłodzonego, ale nie twardego



Wierzch

1¼ szklanki orzechów włoskich w kawałkach

1¼ ubitej szklanki złocistego cukru

2 duże jajka

1 żółtko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych

½ szklanki mąki

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonych goździków

2 łyżki likieru pomarańczowego albo morelowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 20 - 22 cm.



Przygotowanie spodu

Zemleć w malakserze orzechy włoskie z cukrem, mąką, mielonymi goździkami i solą, aż mieszanina osiągnie jednolitą konsystencję. Dodać mielone orzechy laskowe oraz migdały i zmieszać. Pokroić masło na małe kawałki, dodać do orzechowej mieszaniny i zmieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Przełożyć je do przygotowanej foremki i docisnąć do dna palcami zanurzonymi w zimnej wodzie. Piec ok. 20 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Odstawić do ostygnięcia.



Przygotowanie wierzchu

Zemleć orzechy włoskie ze złocistym cukrem. Dodać jajka, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia i zamieszać. W oddzielnej misce zmieszać wiórki kokosowe, mąkę, cynamon i mielone goździki. Dodać do pozostałych składników i staranne wymieszać. Przełożyć masę na ostudzony spód i piec 40 min, aż lekko zbrązowieje. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować likierem za pomocą pędzla. Odstawić przynajmniej na 30 min do ostygnięcia.



Ciasto przechowywać w lodówce, a podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.