Ricardo Larrivee

Ciasto na pizzę


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto na pizzę
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml cydru lub letniej wody

180 ml letniej wody

1½ łyżeczki suszonych drożdży

1 łyżka stołowa miodu

680 ml mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki oliwy

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszaj cydr, wodę, drożdże i miód. Zostaw, aż na wierzchu pojawi się piana, co zajmuje ok. 5 minut. Jeśli korzystasz z robota kuchennego, włóż plastikowe ostrze lub łopatki do wyrabiania ciasta. Wymieszaj mąkę z solą. Włącz robota na średnią prędkość, wlewaj oliwę i zaczyn, aż powstanie miękką kula z ciasta. Wyjmij z robota i zagniataj przez kilka minut na oprószonej mąką stolnicy. Przełóż ciasto do miski cienko wysmarowanej tłuszczem i przykryj czystą ściereczką. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Potem podziel dłońmi ciasto na części. Wykorzystaj je od razu albo posmaruj tłuszczem i włóż do plastikowej torby. Można je przechowywać do 12 godzin w lodówce albo zamrozić.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.