Ciasto na oliwie z winogronami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciasto na oliwie z winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

175 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

skórka i sok z cytryny

skórka z pomarańczy

125 g mąki tortowej

5 jajek (żółtka i białka osobno)

150 g cukru

pół łyżeczki soli

250 g czerwonych winogron bezpestkowych

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować otwieraną formę o śr. 23 cm oliwą i wyłożyć dno papierem.
Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. Zmieszać oliwę z sokiem cytrynową i skórką z cytryny i pomarańczy. Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka z solą, a pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Wmieszać połowę winogron. Wlać masę do formy i piec przez ok. 20 min. Wrzucić resztę winogron na wierzch i piec przez kolejnych 25 min lub do chwili, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie wychodzić czysta. Ostudzić na kratce i otworzyć formę. Posmarować obficie wierzch oliwą i posypać grubym cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.