Delia  Smith

Ciasto na naleśniki


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto na naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag zwykłej mąki

2 duże jajka

sól

200 ml mleka

90 ml wody

5 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Do dużej, ustawionej na ściereczce miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajka i dodajemy sól. Ubijamy elektrycznym mikserem, stopniowo dodając płyny.
Gdy mieszanka jest całkiem gładka i bez żadnych gruzełków – dodajemy 2 łyżki stołowe roztopionego masła i mieszamy. Mocno rozgrzewamy osiemnastocentymetrową patelnię, smarujemy roztopionym masłem, nalewamy 2 łyżki stołowe ciasta, rozprowadzamy je po dnie przechylając patelnię i smażymy 30 sekund, po czym obracamy naleśnik i smażymy

powrót

Podobne przepisy

Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.