Lucinda Scala  Quinn

Ciasto na kieszonki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto na kieszonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 łyżek masła o temperaturze pokojowej

120 g twarożku o temperaturze pokojowej

¼ szklanki tłustej śmietany

1 ½ szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki

plus do podsypania przy wałkowaniu

½ łyżeczki grubej soli

 

 

Przygotowanie:


Dokładnie wymieszać mikserem lub ręcznie masło, twarożek i śmietanę. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać, aż składniki się połączą i ciasto utworzy kulę. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części. Uformować ręką dwa płaskie półksiężyce i owinąć folią spożywczą. Przed rozwałkowaniem schładzać w lodówce co najmniej 30 minut. Jeśli schładzanie ciasta trwało całą noc, wyjąć je z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem. Wałek oprószyć mąką. Wałkować po jednym placku. Ułożyć na czystej, obficie oprószonej mąką powierzchni. Mocno przyciskając wałek, wałkować od środka ku brzegom ciasta. Obracać ciasto i ponownie wałkować od środka kub brzegom, u góry i u dołu. Jeszcze raz oprószyć mąką stolnicę i wałek. Przełożyć ciasto na drugą stronę i wałkować od środka ku brzegom. Ponownie obrócić i wałkować, aż ciasto będzie miało równą grubość i powstanie okrągły placek o średnicy 30 cm, cienki, lecz nie przezroczysty.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.