Iwona  Zasuwa

Ciasto migdałowe z jabłkami


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

Ciasto migdałowe z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g migdałów bez skórki

50 g mąki kokosowej (mogą być wiórki)

40 g ksylitolu

½ łyżeczki cynamonu (do smaku)

3 jajka

3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia eko

4-5 jabłek

odrobina kokosowego tłuszczu

woda

 

Przygotowanie:

Zmiel drobno migdały i ksylitol na puder, dołóż proszek do pieczenia.
Jajka ubij i połącz z suchymi składnikami. Dodaj jeszcze trochę wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Ciasto wyłóż do szklanego lub ceramicznego naczynia posmarowanego kokosowym tłuszczem i ozdób cząstkami jabłek ułożonymi na sztorc. Posyp całość cynamonem.
Zapiekaj minimum 30 minut w temperaturze 150-170º C.
Ciasto powinno urosnąć mniej więcej dwukrotnie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.