Anna Olson

Ciasto miętowo-czekoladowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto miętowo-czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1¾ szklanki wody

1¾ szklanki ciemnego holenderskiego kakao w proszku

110 g posiekanej deserowej czekolady

1 szklanka ukwaszonej śmietany

1 łyżka ekstraktu waniliowego

2 łyżki ekstraktu miętowego

390g miękkiego masła

1¾ szklanki cukru

¾ szklanki brązowego cukru

5 jajek

3 szklanki mąki uniwersalnej

2½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli



Polewa

120g masła

2 łyżki kakao w proszku

2 ½ łyżki mleka

1½ szklanki cukru-pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Przygotować ciasto

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić prostokątną formę o wymiarach 20cm x 25cm. Przesiać

do rondla kakao i zmieszać z wodą i czekoladą, podgrzewając na średnim ogniu, aż czekolada się stopi. Zmieszać w misce śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz miętowy i dodać do przestudzonej czekoladowej mieszaniny. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku, stale mieszając. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodawać w kilku porcjach na przemian z czekoladową mieszaniną. Przełożyć ciasto do formy i piec 50 – 60 min, aż szpikulec wbity w środek ciasta będzie suchy i czysty po wyjęciu. Odstawić ciasto do wystygnięcia.



Przygotować polewę

Rozgrzać w rondlu masło i dodać przesiane kakao oraz mleko. Mieszać i podgrzewać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać przesiany cukier-puder i ekstrakt waniliowy. Utrzeć

na gładką masę i odstawić na 5 min, żeby wystygła. Polać ciasto i odstawić do całkowitego wystygnięcia.



Ciasto można też upiec w dwóch tortownicach o średnicy 20 cm. Powstaną dwie warstwy czekoladowego ciasta, które można przełożyć częścią czekoladowej polewy, ułożyć jedną

na drugiej i ozdobić pozostałą polewą.




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:52

CYTUJ

Same smakołyki! Uwielbiam takie smaki, mięta w połączeniu z czekoladą! Nie mam czasu na takie ciasta, przeważnie korzystam z inspiracji, które znajdują się na tym kanale https://www. youtube.com/channel/UCWKVKhTm7OY-Rg8fAAHX0Ew

#Edd

13.05.2012 12:37


Warszawa

CYTUJ

Ciasto jest przepyszne!!! Trzeba po upieczeniu trzymać pod kluczem bo szybko znika ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.