Ciasto „marmurkowe”

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto „marmurkowe”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:


250g miękkiego masła
4 jajka
2 łyżki kakao
80g cukru
220g maki
100ml tłustego mleka
paczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Pokrój masło na kawałki, wrzuć do miski i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika, aby się roztopiło. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Weź trochę masła i wysmaruj nim brytfannę. Resztę dodaj do żółtek. Wsyp cukier i 2 szczypty soli i wymieszaj wszystko mikserem. Następnie wlej 100ml mleka, dodaj paczkę proszku do pieczenia i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na pianę. Następnie dodaj 2 łyżki piany do żółtek, aby rozrzedzić ciasto. Potem przełóż całą pianę i wymieszaj delikatnie, żeby piana nie opadła. Podziel ciasto na dwie części. Jedną pozostaw białą, a do drugiej dodaj kakao i wymieszaj. Obsyp brytfannę cukrem i przełóż ciasto. Nakładaj je łyżką: raz białą część, raz czekoladową i wymieszaj szpatułką. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50 minut. W połowie pieczenia - po 25 minutach - przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, aby się nie spalił. Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło. Wówczas łatwiej będzie wyjąć je z foremki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.