Tomasz Deker

Ciasto marchewkowe


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 białka (120 g)

150 g cukru

 

6 żółtek (120 g)

100 g cukru

 

300 g mączki migdałowej

80 g mąki kukurydzianej

250 g startej marchwi

150 g konfitury brzoskwiniowej

 

Lukier:

1 białko

80 g cukru pudru

20 ml Kirschu

 

Konfitura:

150 g konfitury morelowej do przełożenia ciasta

60 g prażonych płatków migdałowych

 

Dekoracyjne marchewki:

100 g marcepanu

50 g cukru pudru

pomarańczowy barwnik spożywczy

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Zacznij od ubicia białek z cukrem. Połącz żółtka z cukrem, ubij na puszystą masę. Połącz ubite żółtko z ubitym białkiem. Do masy dodaj mączkę migdałową, skrobię kukurydzianą i startą marchew. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Przygotuj dekorację. Marcepan połącz z cukrem pudrem. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy. Z powstałej masy uformuj kształty marchewek. Zieloną natkę marchewki przygotuj z liści ananasa. Przygotowane marchewki ułóż na wierzchu ciasta.
Przygotuj lukier. Wymieszaj białko z cukrem pudrem. Następnie dodaj Kirsch.
Upieczone ciasto wysmaruj podgrzaną wcześniej konfiturą brzoskwiniową. Oblej lukrem. Udekoruj marchewkami z marcepanu. Boki ciasta obsyp prażonymi migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.