Tomasz Deker

Ciasto marchewkowe


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 3838

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 5.0

Składniki:

300 g startej marchewki

3 jajka

125 g oleju

180 g cukru

5 g soli

8 g sody oczyszczonej

8 g proszku do pieczenia

7 g cynamonu

5 g goździków

3 g gałki muszkatołowej

3 g ziela angielskiego

180 g mąki pszennej

70 g orzechów włoskich

70 g orzechów laskowych

60 g ananasa z puszki lub świeżego

 

Przygotowanie:

Przyprawy utrzyj w moździerzu na pył.
Jajka ubij z cukrem w mikserze na puszystą masę. Dodaj olej i startą marchew. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki dokładnie wmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodaj kawałki orzechów i ananasa. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy i piecz w temperaturze około 170-180 stopni przez 50 min. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.



powrót

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

21.09.2016 09:15

CYTUJ

a mogę upiec ciasto i zamienić mąkę pszenną na mąkę o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.