Donna Dooher

Ciasto marchewkowe z kremem serowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe z kremem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


CIASTO MARCHEWKOWE

1 szklanka (250 ml) niesolonego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) masła do posmarowania tortownic

2 szklanki (500 ml) cukru

1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu

4 jajka

1 ½ szklanki (375 ml) tartej marchewki

2 ½ szklanki (625 ml) mąki

2 łyżki stołowe (30 ml) mąki do wysypania tortownic

3 łyżeczki (15 ml) proszku do pieczenia

½ łyżeczki (2 ml) soli

1/3 szklanki (75 ml) gorącej wody

300 g drobno posiekanego ananasa świeżego lub osączonego z puszki





Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Utrzeć masło, cukier i cynamon, aż będą gładkie i puszyste. Dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Dodać marchewkę, wymieszać. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masła dodać połowę mąki, wymieszać, wlać połowę wody, starannie wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą mąką i wodą. Dodać ananas, wymieszać. Masę podzielić równo pomiędzy dwie posmarowane masłem i oprószone mąką tortownice. Piec 35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Przestudzić 10 min. w formach, a następnie wyjąć i całkiem wystudzić. Przekroić oba krążki ciasta na połowę, przełożyć kremem serowym. Posmarować wierzch i boki.





KREM SEROWY

½ szklanki (125 ml) niesolonego masła o temperaturze pokojowej

250 g serka kremowego o temperaturze pokojowej

2 szklanki (500 ml) cukru pudru

1 łyżka (15 ml) soku z cytryny



Przygotowanie

Utrzeć masło i serem, aż będą gładkie. Ubijając, dodać cukier i sok z cytryny.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#lolllop

17.11.2011 14:06


p

CYTUJ

za dużo cukru, powinno być 250 ml na taką ilość składników

#sila

10.06.2011 14:34


oslo

CYTUJ

dawno nie widzialam tak ogromnej ilosci cukru w przepisie, nie da sie mniej????

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.