Marieta  Marecka

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki krupczatki (można pominąć i zwiększyć o tę ilość zwykłą mąkę)

1 i ¾ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sodki

skórka z cytryny lub 1 łyżka startego imbiru

2,5 szklanki marchwi

1 duża gruszka lub jabłko

1 szklanka oleju

3 jaja

garść rodzynek

Krem z mascarpone:

200 g serka mascarpone

200 ml śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki bardzo drobno poszatkowanej świeżej melisy

1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Marchew i gruszkę ścieramy na tarce lub w malakserze.
Mąki przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier, rodzynki i mieszamy.
Osobno łączymy jaja z olejem i wlewamy do suchych składników.
Łączymy składniki mieszając łyżką i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z kremem na bazie mascarpone.
Aby przygotować krem, schłodzoną najlepiej przez całą noc śmietankę ubijamy na wysokich obrotach mikserem. Nim zacznie być sztywna dodajemy cukier puder.
W osobnej miseczce ucieramy łyżką serek z esencją waniliową i drobno poszatkowaną melisę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietanę, żeby rozluźnić serek. Jeśli zostanie nam ok. połowy porcji śmietany, dodajemy ją do serka i za pomocą łopatki delikatnie łączymy całość. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, żeby masa stężała i później rozsmarowujemy ja na wierzchu wystudzonego ciasta.

powrót

Podobne przepisy

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 61

03.10.2016 08:30

CYTUJ

mąka krupczatka :D uwielbiam z niej wypieki z właszcza z mąki krupczatki szymanowskiej :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.