Anna Olson

Ciasto marcepanowe

Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto marcepanowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


240g miękkiego masła
½ szklanki cukru
240g masy marcepanowej do wypieków
6 jaj
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 szklanka mąki uniwersalnej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
6 łyżek przesianego cukru-pudru do oprószenia

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175º C. Wysmarować tłuszczem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem. Dodać pokrojoną na kawałki masę marcepanową (jeśli marcepan jest twardy, można go włożyć na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej) i ucierać, aż masa będzie gładka. Stale mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę cytrynową i aromaty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmieszać sypkie składniki z pozostałymi na gładką masę. Piec w przygotowanej formie przez 35 – 45 minut. Wbić szpikulec w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Studzić ciasto przez 20 minut nie wyjmując go z formy, a następnie wyjąć na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem-pudrem.

powrót

skomentuj przepis

dressmaker

postów: 1

15.11.2013 14:02

CYTUJ

Nie trzeba sie czepiac,za oceanem nie jest tak dokladnie,nikomu nie kaze sie dzielic i mnozyc tak skomplikowanych liczb dlatego 1/3 szklanki ma 75ml a cala nadal 250ml...w pewnym uproszczeniu.Latwiej zapamietac.

#ghfgjnfgn

10.02.2011 21:17


fgjfgnfvgn

CYTUJ

1 szkl- 250ml wiec jakim cudem 1/4 szkl to 50ml??!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.