Delia  Smith

Ciasto limonkowo-kokosowe


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

Ciasto limonkowo-kokosowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag mąki wzbogaconej środkiem spulchniającym

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

17 dag drobnego cukru

17 dag masła lub margaryny

5 dag suszonego kokosu

sok z 2 limonek i otarta z nich skórka

dwie łyżki kokosowego mleka w proszku

3 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, miękkie masło, kokos, namoczony w soku z limonek i ich skórkę, oraz mleko w proszku. Wbijamy jajka i wszystko razem starannie ubijamy mikserem. Mieszanką napełniamy dwie dwudziestocentymetrowe, wyłożone pergaminem tortownice. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy 30 – 35 minut, poczym zostawiamy ciasto w foremkach przez 5 minut, a następnie wyjmujemy na drucianą podstawkę, by wystygło. Zimne ciasto pokrywamy lukrem z limonek.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.