Ciasto limonkowe

Ciasto limonkowe
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:


Spód:
175 g herbatników digestive
60 g masła
50 g cukru

Nadzienie:
3 duże jajka
skórka otarta z dwóch limonek
125 ml soku z limonek
210 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
80 g miałkiego cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
½ łyżeczki kamienia winnego

Do podania:
garść borówek amerykańskich
bita śmietana

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Włożyć herbatniki do plastikowego woreczka, zawiązać i ostrożnie pokruszyć, używając na przykład wałka. Przełożyć do miski. W rondelku stopić masło, wlać do pokruszonych herbatników, dodać cukier, wymieszać. Rozłożyć masę herbatnikową na dnie tortownicy o średnicy 23 cm, tak, by powstały wyższe brzeżki wokół ścianek. Oddzielić żółtka i białka do dwóch miseczek. Ubić żółtka, aż nabiorą puszystości i zbieleją. W osobnej misce roztrzepać skórkę i sok z limonki z mlekiem skondensowanym, połączyć z jajkami. Wlać masę na herbatnikowy spód. W suchej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i kamień winny. Wyłożyć ubite białka na masę z żółtek. Widelcem porobić „górki” na powierzchni piany. Piec 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną i borówkami.

Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach—nie ma jak u mamy”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA