Bill Granger

Ciasto kokosowo - jeżynowe


Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Ciasto kokosowo - jeżynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

120g masła

¼ filiżanki cukru pudru

jajko

łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 ½ filiżanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

¼ filiżanki mleka

konfitura z jeżyn



Wierzchnia warstwa

100g masła

5 łyżek cukru pudru

2 jajka



Przygotowanie

Najpierw sporządzić wierzchnią warstwę. Zmiksować masło z cukrem. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce i dodać do masy, wymieszać mikserem i wsypać 2 ½ filiżanki wiórków kokosowych oraz przesiać ½ filiżanki mąki. Wymieszać dokładnie łopatką. Następnie wymieszać ciasto. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Do osobnej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Cały czas ucierając wsypać mąkę do mieszaniny i dolać mleko. Blachę do pieczenia wysłać pergaminem, rozłożyć na nim ciasto i wyrównać. Rozprowadzić na cieście dżem jeżynowy i ułożyć świeże owoce. Na to pokruszyć masę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 30 minut.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.