Bill Granger

Ciasto kokosowo - jeżynowe


Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Ciasto kokosowo - jeżynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

120g masła

¼ filiżanki cukru pudru

jajko

łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 ½ filiżanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

¼ filiżanki mleka

konfitura z jeżyn



Wierzchnia warstwa

100g masła

5 łyżek cukru pudru

2 jajka



Przygotowanie

Najpierw sporządzić wierzchnią warstwę. Zmiksować masło z cukrem. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce i dodać do masy, wymieszać mikserem i wsypać 2 ½ filiżanki wiórków kokosowych oraz przesiać ½ filiżanki mąki. Wymieszać dokładnie łopatką. Następnie wymieszać ciasto. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Do osobnej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Cały czas ucierając wsypać mąkę do mieszaniny i dolać mleko. Blachę do pieczenia wysłać pergaminem, rozłożyć na nim ciasto i wyrównać. Rozprowadzić na cieście dżem jeżynowy i ułożyć świeże owoce. Na to pokruszyć masę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 30 minut.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.