James  Martin

Ciasto jabłkowe z sosem waniliowo-tymiankowym


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto jabłkowe z sosem waniliowo-tymiankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

500 g gotowego, kruchego ciasta

mąka (do podsypywania)

700 g jabłek (antonówek lub renet) obranych, bez gniazd nasienny, pokrojonych w grube plastry

szczypta tymianku

50 g miałkiego cukru plus (do posypania)

50 g brązowego cukru

25 g masła

1 rozkłócone jajo



Składniki sosu:

1 laska wanilii

300 ml mleka

300 ml kremówki

4 gałązki tymianku

6 żółtek

100 g miałkiego cukru



Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na oprószonej mąką desce rozwałkuj ⅔ ciasta. Wyłóż nim foremkę o średnicy 23 cm. Jabłka wrzuć do miski. Wsyp tymianek, miałki i brązowy cukier. Wymieszaj. Przełóż na ciasto. Połóż tu i ówdzie kawałki masła i odstaw do lodówki. Gdy farsz wystygnie, rozwałkuj resztę ciasta i nakryj plackiem jabłka. Starannie sklej wierzch z bokami. W środku wytnij mały otwór, żeby mogła się nim wydostać para wodna. Z resztek ciasta wytnij ozdobny (np. listki) i przyklej wodą do ciasta. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp miałkim cukrem. Piecz przez 20-30 minut, aż będzie złocistobrązowe. Wyjmij z piekarnika. Podawaj gorące z gorącym sosem waniliowo-tymiankowym.



Przygotowanie sosu:

Rozetnij laskę wanilii. Wydrap nasiona. Wrzuć do rondla o grubym dnie. Wlej mleko i śmietanę. Dorzuć laskę wanilii i gałązki tymianku. Wsyp ⅔ cukru. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia.

W misce ubij żółtka z ⅓ cukru na puszystą, gęstą masę. Dolej stopniowo gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Przecedź przez sito, wyrzucając laskę wanilii i gałązki tymianku. Opłucz rondel. Wlej do niego sos. Postaw na małym ogniu. Gotuj przez 5-10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.



Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 5”

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.