Ciasto filo z jagnięciną i szpinakiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Ciasto filo z jagnięciną i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Farsz mięsny:

2 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

4 posiekane ząbki czosnku

pół łyżki mielonego, prażonego kminu

pół łyżki mielonej, prażonej kolendry

1 łyżeczka startego imbiru

500 g mielonej jagnięciny

sól i pieprz



Farsz szpinakowy:

200 g szpinaku

150 g fety

ćwierć filiżanki rodzynków

ćwierć filiżanki orzeszków piniowych

ćwierć filiżanki posiekanych liści mięty

woda

sól



1 opakowanie ciasta filo

150 g stopionego masła

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu



Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Zeszklić cebulę i czosnek z przyprawami. Dodać mięso, sól i pieprz. Smażyć przez 3 minuty mieszając.

Przełożyć jagnięcinę do miski i odstawić do ostygnięcia.

Zagotować wodę z solą.

Blanszować szpinak przez minutę. Przełożyć go do cedzaka i przelać zimną wodą. Kiedy ostygnie odcisnąć płyn, a liście posiekać. Połączyć szpinak z jagnięciną, fetą, rodzynkami, orzeszkami i miętą. Podzielić masę na 10 równych porcji.

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Płat ciasta posmarować stopionym masłem i złożyć na pół. Czynności powtórzyć. Na środku położyć porcję farszu, zawinąć i zebrać brzegi u góry. Posmarować całość stopionym masłem. Przykryć ściereczką i w ten sam sposób przygotować resztę ciasta i farszu. Jeszcze raz posmarować stopionym masłem każde ciastko. Piec 6-8 minut, aż filo się zrumieni.

Wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać upieczone ciastka.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.