Ciasto dyniowe

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciasto dyniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jajka (białka i żółtka osobno)

0,5 miarki cukru

0,33 miarki skrobi kukurydzianej

0,25 miarki mąki kukurydzianej

0,5 kg puree z dyni

60 ml rumu

skórka z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i wyłożyć papierem otwieraną formę o śr. 23 cm. Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Rozetrzeć skrobię kukurydzianą z mąką kukurydzianą do gładkości. Wmieszać dynię, rum i skórkę pomarańczową. Ubić białko na sztywną pianę. Wmieszać do masy, żeby ją rozrzedzić, a potem rozmieszać resztę. Przelać masę do formy i piec przez 45 – 60 min.
Lekko ostudzić ciasto, a następnie przesunąć nóż wzdłuż krawędzi formy i ją rozpiąć. Podawać ciepłe (nie za gorące) z ubitą śmietaną cynamonową.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.