Marieta  Marecka

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka puree z dyni

½ szklanki daktyli

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki ziela angielskiego

2 goździki

szczypta soli

skórka starta z pomarańczy

120 g masła

150 g ciemnego cukru trzcinowego np. Muscovado

100 ml jogurtu naturalnego

2 jaja

Kruszonka:

4 czubate łyżki mąki

2 czubate łyżki poszatkowanych orzechów włoskich lub laskowych

70 g schłodzonego masła

2 czubate łyżki cukru trzcinowego

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę ucieramy palcami. Jak masa zacznie przypominać żwirek, odstawiamy ją, najlepiej do lodówki.
Daktyle zalewamy wodą i podgotowujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy je i ucieramy blenderem na pastę.
Dodajemy do puree z dyni.
Ziele angielskie i goździki ucieramy w moździerzu. Razem ze startą skórką z pomarańczy, jogurtem oraz z cynamonem dodajemy do puree dyniowego.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodając po trochu cukier muscovado, następnie dodajemy stopniowo jaja i na koniec mus z dyni. Mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mokrych składników. Całość ucieramy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa krem z dyni o aromacie imbiru z prażonymi pestkami
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania z dyni
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.