Tomasz Jakubiak

Ciasto drożdżowe z kozim twarożkiem i sałatką z pomidorów


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 4138

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g drożdży

2 jajka

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukier

100 g masła

 

twarożek:

500 g twarogu koziego, najlepiej jak najmniej zmielonego

garść rukwi wodnej

kilka kwiatów szczypiorku

2 łyżki śmietany 12%

pieprz świeżo mielony

 

sałatka z pomidorów malinowych:

3 malinowe pomidory

1 cebula szalotka

garść natki pietruszki

oliwa

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania rozczynu. Podgrzej ćwierć szklanki mleka (powinno mieć temperaturę około 40 stopni) i dodaj drożdże oraz cukier. Wszystko wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i dodaj 2 całe jajka. Dodaj pozostałą część mleka i masło. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.

Twaróg rozbij widelcem na malutkie grudki. Dodaj do niego posiekaną rukiew wodną, kwiaty szczypiorku, śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj i połącz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj posiekaną pietruszkę oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem. Ciasto podawaj z kozim twarożkiem i ekspresową sałatką z pomidorów.

powrót

Podobne przepisy

Ratatouille
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Macedonia z cebuli dymki i nowalijek
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.