Ciasto drożdżowe z cukinii, konfiturą z zielonych pomidorów i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 4207

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

½ kg mąki pszennej

250 g masła

2 całe jajka

4 żółtka

60-80 g drożdży

3-4 łyżki cukru

3-4 łyżki śmietany 18%

Dodatki do ciasta:

konfitura z dzikiej róży

konfitura z zielonych pomidorów

smażone wiśnie

cukinia w syropie

Przygotowanie:

Wszystko siekam dokładnie.
60 - 80 g drożdży rozpuszczam w 3 - 4 łyżkach śmietany (18%). Dodaję 3-4 łyżki cukru, mieszam i dodaję do wcześniej posiekanych składników. Wyrabiam ciasto, dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na około godzinę.

Pierwszą część ciasta rozwałkowuję, wykładam na blachę wyłożoną papierem. Następnie posypuję ciasto bułką tartą, na to nakładam cukinię z syropu, konfiturę z zielonych pomidorów, wiśnie smażone (konfitura), konfiturę z róży, rodzynki. Wykładam drugą część ciasta, bułkę tartą i kolejną warstwę owoców. Przykrywam ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około godziny.

Do dekoracji:
Kawałek kory cynamonu z cukinii, sos z zielonych pomidorów i odrobina syropu wiśniowego.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.