Marieta  Marecka

Ciasto drożdżowe mojej mamy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 20388

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

50 g świeżych drożdży

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

3 jaja

1 szklanka oleju

1 op. cukru wanilinowego

0,5 kg mąki pszennej

szczypta soli

kruszonka:

80 g mąki krupczatki

60 g zmielonych migdałów lub orzechów

80 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka pasty z wanilii

90 g masła w temp. pokojowej

na wierzch ulubione owoce

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i cukrem wanilinowym. Wbijamy całe jaja, dolewamy olej i mleko. Nie mieszamy, tylko przykrywamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wysokiej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem, aż składniki ładnie się połączą. Wylewamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W tym czasie myjemy owoce, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników zagniatamy krótko ciasto i rozkruszamy je palcami. Na rosnącym cieście układamy owoce, skórką w stronę ciasta i posypujemy je kruszonką jednocześnie rozkruszając między palcami. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 14:07

CYTUJ

takie ciasto najlepiej smakuje z masą orzechową z kawałeczkami orzechow z helio, a jak ciasto jest ciepłe, to masa zykuje swietną konsystencję, mmm palce lizac.

aniachol

postów: 1

18.08.2014 18:10

CYTUJ

pyszne ciasto, łatwe w przygotowaniu :))

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.