Ciasto diabelskie

Przepis z programu Martha piecze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto diabelskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

340 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form

¾ miarki przesianego holenderskiego kakao

plus kakao do posypania form

¾ miarki gorącej wody

¾ miarki kwaśnej śmietany

3 miarki przesianej mąki tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

2 ¼ miarki cukru

4 duże jajka

1 łyżeczka esencji waniliowej

krem z mlecznej czekolady do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem dwie 22-centymetrowe formy. Wyłożyć formy papierem do pieczenia. Posypać kakao i usunąć nadmiar. W średniej misce wymieszać kakao i gorącą wodę na gładką masę. Dolać kwaśną śmietanę. Do średniej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić. W mikserze ustawionym na średnie obroty utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ucierać 3-4 minuty. Pojedynczo wbić jajka. Wymieszać masę po każdym jajku. Zebrać masę z brzegów miski. Dodać esencję waniliową. Wymieszać. Ustawić mikser na wolne obroty. Dodać mąkę w dwóch porcjach naprzemiennie z kakao. Zacząć i skończyć na mące. Mieszać do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do form albo foremek na babeczki. Wyrównać wierzch łopatką. Piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. (Babeczki piec 18-20 minut). Wyjąć formy z piekarnika i studzić przez 15 minut. Wyjąć ciasto z formy i usunąć papier do pieczenia. Studzić ciasto do góry nogami. Wyrównać wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Przełożyć ciasto na obrotową paterę i udekorować kremem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
1000 karteczek
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.