Ciasto cztery czwarte

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciasto cztery czwarte
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200g masła

200g cukru

200g mąki

4 jaja

szczypta soli

starta skórka z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Masło kroimy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misie ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej i kremowej konsystencji; dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę i roztopione masło, szczyptę soli i startą skórkę cytrynową. Energicznie mieszamy składniki drewnianą łyżką, dopóki masa nie stanie się jednolita, na koniec delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy ciasto około 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy z tortownicy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy czereśnie na cząstki. Posypujemy ciasto cukrem pudrem, ubijamy śmietanę, pr

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.