Janella  Purcell

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pomarańcza

150 g cukru

100 ml wody

180 g gorzkiej czekolady

140 g masła

5 jajek

200 g miałkiego cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

90 g mąki

50 ml oleju z orzechów laskowych

150 ml mascarpone

150 ml śmietany

150 g gorzkiej czekolady

25 g masła

olejek pomarańczowy albo skórka z dwóch pomarańczy

150 ml śmietany

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pokroić pomarańczę na ósemki. Ułożyć w rondelku. Zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Dodać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 45 minut. Odstawić na godzinę. Odcedzić i posiekać pomarańczę. Syrop zachować. Zagotować wodę w małym garnku. Ustawić na nim miskę z czekoladą. Wyłączyć gaz pod garnkiem. Powoli stopić czekoladę. Mieszać przez 3 minuty. Mieszając dodawać masło. Zdjąć miskę z garnka. Do miski wlać białka. Wsypać 1/3 cukru. Ubić na sztywną pianę. Dodać resztę cukru i ubijać. Przesiać proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Wlać olej z orzechów laskowych do czekolady. Dodać żółtka i szybko rozmieszać. Dołożyć pianę z białek. Wsypać suche składniki. Wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec przez 35 minut. Ostudzić w formie. Wymieszać mascarpone i śmietanę. Przygotować ganache. Połączyć czekoladę z masłem i olejkiem albo skórką z pomarańczy. Zagotować śmietanę. Zalać nią czekoladę. Mieszać, aż masa będzie lśniąca. Ostudzić mieszając co jakiś czas. Wyjąć ciasto z formy. Przekroić na pół. Posmarować każdy placek ganache. Nałożyć mascarpone ze śmietaną. Ułożyć jeden placek na drugim. Wierzch ozdobić pomarańczami. Skropić syropem pomarańczowym.

powrót

Podobne przepisy

Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.