Ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki - Izabela Naczk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 21842

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady

125 g masła

6 jaj, 4 oddzielnie białka i żołtka + 2 całe

175 g cukru

skórka z 1 pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Wierzch:

700 ml śmietany kremówki

1 łyżka likieru pomarańczowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja lubię dać ziarenka wanilii w proszku lub z laski wanilii)

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

kakao do posypania wierzchu

odrobina cynamonu

wiórki skórki pomarańczowej (z ok. jednej pomarańczy)

Przygotowanie:

Przygotowuje blachę o średnicy 23 cm. Wykładam papierem do pieczenia. Czekoladę roztapiam z masłem w kapieli wodnej, odstawiam do przestudzenia. Ubijam 4 białka ze 100 g cukru, aż białko będzie błyszczące, ale nie bardzo sztywne. Pozostałe 2 jaja + 4 żółtka ubijam z pozostałymi 75 g cukru. Do żółtek dodaję roztopioną czekoladę, likier, skórkę i cynamon, łączę z częścią białka, mieszam. Dodaję resztę białka, mieszam i przelewam do foremki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 - 50 min.

Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję mascarpone, ziarenka wanilii, likier. Wykładam puszystą masę na upieczone ciacho łyżką, specjalnym nożykiem wykrajam wiórki ze skórki. Oprószam delikatnie za pomocą sitka kakao, cynamonem i wiórkami.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.