Gary  Rhodes

Ciasto czekoladowo-migdałowe


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g czekolady deserowej

175 g masła

175 g miałkiego cukru

6 żółtek

175 g zmielonych migdałów

1 łyżka stołowa brandy

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do miski pokrusz czekoladę deserową. Miskę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Roztop czekoladę, mieszając. Można to też zrobić w kuchence mikrofalowej. Nie wolno zbyt długo podgrzewać czekolady, bo pojawią się grudki. W robocie kuchennym ucieraj przez 3 minuty masło i miałki cukier. Wlewaj po jednym żółtka, cały czas ucierając. Dodaj roztopioną czekoladę, zmielone migdały i brandy, wymieszaj. Białka przelej do czystej miski. Ubij pianę ze szczyptą soli. Jedną trzecią piany dodaj do masy czekoladowej, zamieszaj. Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Pozostaw ciasto na 40 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Posyp cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#vooyou43

04.11.2011 21:18


Warszawa

CYTUJ

Wczoraj oglądałem (przypadkiem), dzisiaj zrobiłem. Right Said Fred był przy stole - wcinali chłopaki jak ... Mi wyszło. Pycha ciasto. Ale trzeba uważać - jest "bardzo ciężkie". Masło, czekolada, migdały i 6 jaj - to bomba kaloryczna jakich mało. Ale warto zrobić dla najbliższych i przyjaciół. Koszt dość duży (drogie składniki, ale najlepsze), a zapach brandy w kuchni - bezcenny. Bita śmietana z trzydziestki szóstki + cukier puder do śmietanki. Połówka została na jutro. Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.