Annabel  Langbein

Ciasto czekoladowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki ze środkiem spulchniającym

2 szklanki cukru

1½ łyżeczki ekstraktu wanilii

¾ szklanki kakao

2 łyżeczki przesianej sody oczyszczonej

200 g miękkiego masła

1 szklanka mleka lub niesłodzonego jogurtu

3 duże jaja

1 szklanka wrzącej kawy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wysmaruj spód i brzegi tortownicy o średnicy 30 cm albo wyłóż pergaminem 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Przełóż wszystkie składniki do miski albo robota kuchennego i wymieszaj, aż masło dokładnie się wchłonie. Przelej do przygotowanej foremki i wygładź wierzch. Piecz przez 1 godzinę lub do chwili, gdy patyczek włożony do środka będzie czysty i suchy. Wystudź w foremce. Gotowe ciasto można przechowywać tydzień w lodówce w szczelnym pojemniku albo zamrozić. Przed podaniem posmaruj wierzch masą czekoladową i przybierz świeżymi malinami.

powrót

Podobne przepisy

Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

#webster

10.04.2011 11:24


CYTUJ

Ciasto blyskawiczne, pyszne, a la murzynek (bardziej puszyste i lekkie). Z braku mrożonych owoców podałam z łyżeczką dżemu brzoskwiniowego obok. Idealne na "szybkich gości" :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.