Ciasto czekoladowe z malinami

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

90 g niesolonego masła

60 g orzechów laskowych bez skórki

90 g drobnego cukru z melasą

3 jajka

masło do posmarowania formy



ganache:

100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

50 ml śmietany kremówki

25 g niesolonego masła



400 g świeżych malin



sos malinowy:

świeże maliny, cukier puder, sok z cytryny



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Tortownicę wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podprażyć kilka minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wrzucić do małego malaksera i zmiksować na proszek. Czekoladę, miękkie, pokrojone w kostkę masło i połowę cukru wrzucić do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Wymieszać i odstawić na bok, by przestygły. Oddzielić białka od żółtek do dwóch szklanych misek. Miski powinny być czyste i suche. Ubić białka mikserem, by nieco się spieniły, potem stopniowo dodać resztę cukru. Ubić na lśniącą, niezbyt sztywną pianę. Zmiksować żółtka na jasną, puszystą i gęstą masę. Wsypać do czekolady orzechy, dobrze wymieszać łyżką, dodać żółtka i delikatnie połączyć. Dodać łyżkę piany z białek i zmieszać, by rozluźnić masę. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć ciasto do tortownicy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przesunąć nożem wokół brzegu formy, usunąć bok tortownicy i ostrożnie wyłożyć ciasto spodem do góry na paterę. Zrobić sos malinowy: wrzucić maliny do malaksera, dodać cukier puder i sok z cytryny do smaku, zmiksować na puree i przetrzeć przez sito. Zrobić ganache: czekoladę, śmietanę i miękkie, pokrojone w kostkę masło umieścić w szklanej misce i stopić na parze (postawić na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą tak, by dno nie dotykało wody). Odstawić na bok, by nieco przestygły. Wymieszać trzepaczką na gładką masę. Wylać ganache na ciasto i rozsmarować. Na wierzchu ciasno ułożyć maliny. Podawać z sosem malinowym.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 13:44

CYTUJ

na święta planuje zrobić takie ciasto, przeważnie korzystam z gotowych mas z helio, bo ułatwiają mi pracę, a są smaczne. Inspiruje się https://www. youtube.com/channel/UCWKVKhTm7OY-Rg8fAAHX0Ew

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.