Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

filiżanka wody

1 i ¼ filiżanki cukru

125 g masła

pół filiżanki kakao

pół łyżeczki sody oczyszczonej

200 g gorzkiej czekolady

1 i ¼ filiżanki mąki ze środkiem spulchniającym

2 jajka

Krem:

125 g cukru pudru

15 g kakao

100 g kremowego serka

125 g masła

160 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto:
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 170°C (zwykły do 190°C). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i sodą. Zmniejszyć płomień i gotować przez 2 minuty. Dodać czekoladę i wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać mąkę i jajka. Miksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy i piec przez 40 minut. Ostudzić i pokryć kremem.

Krem:
Serek i masło zmiksować na gładką masę. Dodać przesiany cukier puder i kakao. Ubijając wlewać stopioną czekoladę.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#OqFYsfEpQ

19.04.2012 20:47


CYTUJ

bqXOvd , [url=http://ewcnmaocctzk.com/]ewcnmaocctzk[/url], http://xwpugvxedgeq.com/, http://yycuxoaedilh.com/

#bmmzNtxHWHfogCQyF

18.04.2012 14:47


CYTUJ

jbpEaN <a href="http://ebnzijphqxeq.com/">ebnzijphqxeq</a>

#VtajQxOET

16.04.2012 22:03


CYTUJ

I love reiadng these articles because they're short but informative.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.