Anna Olson

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

Przygotowanie:


Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką dwie foremki o średnicy 23cm. Pokroić czekoladę na kawałki. Zmieszać w rondelku czekoladę, wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się stopi. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubić razem. Dodać do masy stopioną czekoladę i dobrze ubić. Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać przez sito. Dodawać do masy na przemian z kwaśną śmietaną, cały czas ubijając. Rozłożyć taka samą ilość masy do dwóch foremek. Piec 25-30 minut. Sprawdzić czy patyczek wkłuty w środek ciasta jest po wyjęciu suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 15 minut, potem wyjąć ciasto z foremek i odstawić na talerzach do całkowitego ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.