Anna Olson

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

Przygotowanie:


Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką dwie foremki o średnicy 23cm. Pokroić czekoladę na kawałki. Zmieszać w rondelku czekoladę, wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się stopi. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubić razem. Dodać do masy stopioną czekoladę i dobrze ubić. Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać przez sito. Dodawać do masy na przemian z kwaśną śmietaną, cały czas ubijając. Rozłożyć taka samą ilość masy do dwóch foremek. Piec 25-30 minut. Sprawdzić czy patyczek wkłuty w środek ciasta jest po wyjęciu suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 15 minut, potem wyjąć ciasto z foremek i odstawić na talerzach do całkowitego ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.