Ciasto czekoladowe z chilli i tequilą

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto czekoladowe z chilli i tequilą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

200 g masła

2 łyżeczki chilli w płatkach

4 jajka

150 g cukru

4 łyżki mielonych migdałów

1 łyżka mąki

sól morska w płatkach

tequila do polania



Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Czekoladę, masło i chilli stopić w szklanej lub metalowej misce, postawionej na rondlu z gotującą się wodą. Zamieszać i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.

3. Po kolei wbijać jajka i mieszać trzepaczką. Dodać cukier, migdały, mąkę, szczyptę soli i wymieszać trzepaczką. Przelać masę do przygotowanej formy i posypać obficie solą. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).

4. Odstawić na 10 minut do przestygnięcia, wyjąć z tortownicy, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze, każdą porcję polać tequilą i podawać.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.