Ciasto cytrynowo-lawendowe

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto cytrynowo-lawendowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

125 g cukru drobnego

1½ łyżki kwiatu lawendy

skórka otarta z 2 cytryn

2 duże jaja

200 g jogurtu naturalnego

100 g masła, roztopionego

 

Do polania:

sok z 2 cytryn

2 łyżki cukru pudru

 

Do posypania:

1 łyżka cukru gruboziarnistego

2 łyżeczki kwiatu lawendy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach ok. 10 cm x 20 cm.

W misce zmieszaj mąkę, spulchniacze, cukier, lawendę i skórkę z cytryny.

Ubij jajka i wymieszaj z jogurtem i roztopionym masłem. Wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łopatką tylko do momentu połączenia składników.

Przelej do brytfanki i piecz 40 minut, lub aż patyczek wbity w środek będzie czysty.

Upieczone ciasto ponakłuwaj głęboko patyczkiem. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem i polej gorące ciasto. Posyp cukrem gruboziarnistym i lawendą. Nie wyjmuj z formy i odstaw do wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Sernik matcha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.