Ciasto cytrynowo-imbirowe

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto cytrynowo-imbirowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75g polenty

czyli mąki kukurydzianej

50g mąki bezglutenowej

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

100g mielonych migdałów

75g wiórków kokosowych

15 dag masła

15 dag cukru

3 jajka

2 cytryny

imbir

 

 

Przygotowanie:


Mieszamy polentę, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia z migdałami i wiórkami. Ucieramy masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Porcjami dodamy 3 rozbełtane jajka na zmianę z wymieszaną mąką. Dodajemy otartą skórkę z dwóch cytryn i sok z jednej. Na koniec dodajemy imbir – kandyzowany, świeżo utarty, lub ze słoiczka. Wszystko razem starannie mieszamy i przekładamy do wyłożonej natłuszczonym pergaminem foremki. Ciasto pieczemy 45 minut w 180°C. Polewamy je syropem z łyżki miodu oraz soku i skórki z jednej cytryny. Przybieramy pasemkami skórki oraz listkami mięty i podajemy z łyżką świeżego serka.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.