Ciasto chmura kokosowa

Przepis z programu Martha piecze (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto chmura kokosowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 miarka przesianej mąki tortowej

1 ½ miarki bardzo drobnego cukru

1 ¾ miarki białek dużych jaj ( 14)

w temperaturze pokojowej

1 łyżka ciepłej wody

½ łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki winianu potasu

2 łyżeczki esencji waniliowej

7-minutowy lukier (według przepisu)

3 – 4 miarki płatków kokosowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na drobnym sitku przesiać 4 razy mąkę i ¾ miarki cukru.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier po jednej łyżce. Ubić sztywną pianę. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki przez sitko w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do 25-centymetrowej nie wysmarowanej formy z wyjmowanym dnem. Wygładzić brzeg łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę i ustawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Podważyć brzegi ciasta przed wyjęciem z formy.
Przełożyć ciasto na talerz do góry nogami. Odciąć wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Nie połamać wierzchniej warstwy. Odstawić. Wyciąć 2-centymetrowy tunel w cieście. Napełnić tunel lukrem i posmarować całe ciasto. Posypać płatkami kokosowymi i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Barbara55

postów: 4

20.03.2012 19:54

CYTUJ

Miarka to 237ml.

#koko

12.03.2012 19:18


warszawa

CYTUJ

ile to jest "MIARKA"?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.