Ciasto chmura kokosowa

Ciasto chmura kokosowa
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 1 miarka przesianej mąki tortowej
  • 1 ½ miarki bardzo drobnego cukru
  • 1 ¾ miarki białek dużych jaj ( 14)
  • w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki winianu potasu
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 7-minutowy lukier (według przepisu)
  • 3 – 4 miarki płatków kokosowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na drobnym sitku przesiać 4 razy mąkę i ¾ miarki cukru.
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Ubić pianę. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier po jednej łyżce. Ubić sztywną pianę. Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki przez sitko w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do 25-centymetrowej nie wysmarowanej formy z wyjmowanym dnem. Wygładzić brzeg łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Odwrócić formę i ustawić na nóżkach albo na butelce. Studzić przez godzinę. Podważyć brzegi ciasta przed wyjęciem z formy.
Przełożyć ciasto na talerz do góry nogami. Odciąć wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Nie połamać wierzchniej warstwy. Odstawić. Wyciąć 2-centymetrowy tunel w cieście. Napełnić tunel lukrem i posmarować całe ciasto. Posypać płatkami kokosowymi i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA