Tomasz Jakubiak

Ciasto brzoskwiniowe z miodem akacjowym i espumą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 6432

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto:

240 g mąki pszennej

150 g cukru trzcinowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

skórka z połowy cytryny

laska wanilii

150 ml lekko ciepłego mleka

1 jajko

2 łyżki kwaśniej śmietany

65 g oleju

gotowane brzoskwinie:

4 świeże brzoskwinie

łyżka masła

3 łyżki miódu akacjowego

laska wanilii

50 ml likieru brzoskwiniowego

100 ml soku brzoskwiniowego

Espuma:

pudełko malin lub poziomek

pół szklanki śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

odrobina miodu

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz wszystkie suche składniki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i świeżą wanilię. W drugiej misce połącz wszystkie mokre skłaniki. Mleko, jajo i śmietanę. W mikserze dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki. Na końcu do ciasta dolej odrobinę oleju.
Brzoskwinie pokrój na osiem częśći. Przesmaż je w rondlu na łyżcze masła. Brzoskwiń nie smaż zbyt długo, żeby się nie rozpadły. Dodaj likier, sok brzoskwiniowy, miód i laskę wanilii.Owoce gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Tortownice nasmaruj masłem i oprusz mąką. Na dnie ułuż brzoskwinie i zalej je ciastem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciepłe ciasto podaj z pianką z owoców. Maliny i poziomki przetrzyj przez sito. Mus z owoców wlej do syfonu. Dolej śmietany i miodu. Dodaj cukru pudru. Syfon zakręć i nabij.



powrót

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.