Ciasto anielskie z brązowym cukrem

Przepis z programu Martha piecze (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto anielskie z brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 białek dużych jaj

1 ½ miarki jasnego cukru trzcinowego

przesianego

1 ½ łyżeczki winianu potasu

1 ¼ miarki przesianej mąki tortowej

gorący sos czekoladowy (według przepisu).

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z cukrem na pianę. Dodać winian potasu. Zwiększyć obroty miksera. Ubijać białka aż trzykrotnie zwiększą objętość, a piana stanie się sztywna i lśniąca. Przełożyć pianę do dużej miski. Dosypać mąkę w trzech porcjach. Przełożyć ciasto do torby cukierniczej zakończonej centymetrowym dzióbkiem. Nałożyć ciasto do nie wysmarowanych małych form z wyjmowanym spodem. Wyrównać wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec ciasto aż zyska złocisty kolor i stanie się sprężyste. Piec przez 25 minut. Odwrócić formy i postawić na butelkach. Studzić przynajmniej przez godzinę. Podważyć brzeg ciasta nożem i wyjąć ciasto z formy. Podawać z gorącym sosem czekoladowym i lodami kawowymi.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.