Lucinda Scala  Quinn

Ciasto ananasowe „do góry nogami”


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto ananasowe „do góry nogami”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1⅓ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¼ szklanki oleju roślinnego

¾ szklanki mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 jajko

skórka starta z 1 limonki

sok z 1 limonki

55 g masła

½ szklanki brązowego cukru

1 świeży dojrzały ananas pokrojony w plastry (lub ananas z puszki)

15 orzechów pekan

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlać olej, mleko i wymieszać. Dodać esencję waniliową, jajko, skórkę i sok z limonki, dokładnie wymieszać.
Na dużej żeliwnej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać cukier i wymieszać go z masłem. Ułożyć na patelni plastry ananasa i posypać je pekanami. Zalać plastry ananasa ciastem, wyrównać powierzchnię i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć ciasto na okrągły półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.