Marieta  Marecka

Ciasto a la pleśniak


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pleśniak

odsłon: 4643

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 szklanki mąki

1 op. proszku do pieczenia (15 g)

1 szklanka cukru trzcinowego

3 jaja

1 op. cukru wanilinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 łyżki śmietany, jogurtu lub kefiru

200 g dobrego masła

owoce np. maliny, jagody, borówki, śliwki lub dobre powidła, dżem

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok, a żółtka wraz z resztą składników (bez owoców oczywiście) zagniatamy. Białka ubijamy na sztywno. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część układamy na dno blachy, na to wysypujemy owoce, które przykrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub drobimy palcami i wykładamy na pianę z białek. Pieczemy w ok. 160 stopni ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki z czerwonych pomarańczy
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.