Marieta  Marecka

Ciasto a la pleśniak


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 6256

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 szklanki mąki

1 op. proszku do pieczenia (15 g)

1 szklanka cukru trzcinowego

3 jaja

1 op. cukru wanilinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 łyżki śmietany, jogurtu lub kefiru

200 g dobrego masła

owoce np. maliny, jagody, borówki, śliwki lub dobre powidła, dżem

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok, a żółtka wraz z resztą składników (bez owoców oczywiście) zagniatamy. Białka ubijamy na sztywno. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część układamy na dno blachy, na to wysypujemy owoce, które przykrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub drobimy palcami i wykładamy na pianę z białek. Pieczemy w ok. 160 stopni ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.