Ciasto „Cętkowany Wacek”

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto „Cętkowany Wacek”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g łoju

250 g mąki ze środkiem spulchniającym

500 ml mleka

100 ml ciemnego rumu

200 g rodzynek

łyżka cynamonu

łyżka imbiru

150 g cukru

50 g masła

 

 

Przygotowanie:


Wlej rum do mleka. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Wlewaj mleko z rumem, mieszając aż powstanie gęste ciasto. Upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane. Odstaw na minutę. Natrzyj jedną stronę szmatki kuchennej masłem. Zwiń ciasto w materiał, końce zwiąż sznurkiem. Gotuj w wodzie w dużym garnku przez 2 godziny. Wyjmij ciasto z wody, odwiń je, pokrój na wąskie kawałki i podawaj z sosem budyniowym.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.