Ciastko a la śliwka w czekoladzie - Kamil Mikołajczyk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 4840

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto kakaowe:

6 jajek

1 szklanka cukru

½ szklanki mąki

½ szklanki oliwy

½ szklanki zimnej wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Ciasto kokosowe:

6 białek

1 szklanka cukru

200 g wiórków kokosowych

sok z 1 cytryny

1 łyżka mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

6 żółtek

2 szklanki mleka

¾ szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

wanilia

10 łyżek kawy cappuccino

200 g masła

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta kakowego:
Ubijam białka z cukrem jak na biszkopt, dodaję żółtka, oliwę, wodę, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piekę w 160 stopniach Celsjusza około 45 minut.

Przygotowanie ciasta kokosowego:
Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
Piekę w temp. 150 stopni przez około 40 minut.

Przygotowanie masy:
1 ½ szklanki mleka zagotowuję, wcześniej w ½ szklanki mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i pszenną z żółtkami, wanilią, kawą cappuccino oraz cukrem. Łączę dokładnie składniki i wlewam do gotującego się mleka. Przygotowuję jak budyń. Całość studzę. Następnie tak przygotowany budyń łączę z masłem.
600 g śliwek kalifornijskich suszonych kroję w paski i namaczam w przegotowanej wodzie z dodatkiem kieliszka spirytusu. Odstawiam na pół godziny, by śliwki nabrały aromatu.

Czekolada do polania deseru:
Mleczną czekoladę roztapiam z łyżką wody.

Tak przygotowane składniki deseru układam w całość w małej (wielkości wykrojnika do pączków) obręczy metalowej wyłożonej folią. Na spód krążek ciasta kakaowego, następnie wykładam powidła śliwkowe, następnie kawałek ciasta kokosowego, szprycuję masą, układam śliwki odsączone.
Pozostawiam do zastygnięcia w lodówce. Wyciągam z obręczy, wykładam na talerz, dodaję element dekoracyjny z czekolady oraz odrobinę powideł śliwkowych na talerz. Wierzch ciastka polewam odrobiną rozpuszczonej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sernik nowojorski z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

kamilm

postów: 1

22.04.2012 22:17

CYTUJ

cieszę się, że deser się spodobał i co najważniejsze, że smakował; dziękuję i pozdrawiam;

Kamil M.

#gojo

20.04.2012 12:59


CYTUJ

cos pysznego, mam 58 lat, duzo pieke, ale tak pysznego deseru,o tylu smakach jeszcze nie jadlam! BRAWO!! Zycze dalszych sukcesow.
Malgorzata

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.