Jola Słoma

Ciastka z suszonych owoców


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 16730

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag krótko gotowanych suszonych owoców

50 dag płatków owsianych

10 dag rodzynek

1 szklanka cukru brązowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką ciepłej wody. Owoce z kompotu czyścimy z pestek i miksujemy. Dodajemy uprzednio sparzone rodzynki, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie łączymy masę z płatkami i olejem. Kładziemy łyżką na blachę z papierem do pieczenia lub wkładamy do papierowych foremek do babeczek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około pół godziny. Jest to smakowity sposób na wykorzystanie owoców ze świątecznego kompotu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos jabłkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.