Ciastka z kozim serem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciastka z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 ml porto

200 g cukru

12 małych fig

płat ciasta francuskiego

110 g świeżego sera koziego

60 ml gęstej śmietany

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (ew.)

świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 º C. Podgrzać porto z cukrem w rondlu, wrzucić figi, nakryć papierowym krążkiem i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Wyjąć figi i wygotować porto do gęstości sosu. Odstawić.

Wykroić z ciasta 4 kółka o średnicy 10 cm. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Przykryć je drugą blachą i piec, aż się zrumienią, 15 – 20 minut. Rozluźnić ser łyżką i wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Wymieszać z rozmarynem i popieprzyć. Wyjąć zrumienione ciasto. Posmarować kółka masą serową. Przepołowić figi, ułożyć na serze i posypać orzechami. Zapiekać, aż ser stanie się gorący, ok. 5 minut. Podawać z sałatą oraz z zygzakiem syropu z boku.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Jajka zapiekane w bekonie
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tartinki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.