Marieta  Marecka

Ciastka z fetą i ziołami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ciastka z fetą i ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

150 g sera feta

1 ząbek czosnku

½ pęczka pietruszki

½ pęczka mięty

150 g masła

¼ szklanki oliwy

ok. ¼ szklanki gęstego jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

1 czubata łyżka sezamu

1 jajo

 

Przygotowanie:

W wysokiej misce łączymy przesianą mąkę (3-4 łyżki zostawiamy na później), proszek do pieczenia, łyżeczkę soli. Dodajemy pokrojone w kostki masło, oliwę i jogurt . Ucieramy łyżką i jak składniki zaczną się kleić, zagniatamy ciasto dłońmi. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Jak już będzie gładkie i jednolite, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Ser feta rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowaną miętę i pietruszkę i dokładnie łączymy.
Ciasto dzielimy na kulki większe od orzecha włoskiego, robimy w nich zagłębienie i wkładamy po sporej łyżeczce farszu z ziół i sera.
Sklejamy i formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch jajem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopi przez ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub jako zimną przekąskę.

powrót

Podobne przepisy

Jajecznica billa
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.