Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g ciasta francuskiego

400 g borowików

200 g ziemniaków

200 g pomidorów koktajlowych

100 g szalotki

60 g startego sera parmezanu

jajo

2 pęczki natki pietruszki

150 ml oliwy extra vergine

kilka łyżek białego wytrawnego wina

łyżeczka octu balsamicznego

200 g mieszanki sałat

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy wykrawaczem krążki o średnicy około 8 cm. Przygotowujemy krem szalotkowy: pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę; obieramy szalotki, drobno siekamy i smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. Myjemy ziemniaki i gotujemy w dużej ilości wody 40-50 minut, aż będą miękkie; obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy, dodając odrobinę oliwy; przekładamy purée do miseczki, dodajemy zeszkloną szalotkę i kosteczki pomidorów, posiekaną pietruszkę, starty ser parmezan, jajo, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na patelni z oliwą smażymy krótko borowiki, skrapiamy białym winem, odparowujemy i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na środku krążków ciasta nakładamy krem szalotkowy, borowiki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza 15-18 minut. Podajemy z bukietem sałat skropionych 4 łyżkami oliwy i octem balsamicznym.

powrót

Podobne przepisy

Kawior z bakłażana i orzechów włoskich
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.