Anna Olson

Ciastka truflowe z pianką marshmallow


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciastka truflowe z pianką marshmallow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Brownie

70 g czekolady deserowej, posiekanej

1½ szklanki + 1 łyżka masła o temp. pokojowej

2/3 szklanki cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

½ szklanki połówek orzechów włoskich, lekko uprażonych + dodatkowo do przybrania



Marshmallow

skrobia kukurydziana

1 łyżka + 1½ łyżeczki żelatyny w proszku

½ szklanki zimnej wody

1 szklanka + 3 łyżki cukru

2 łyżki płynnej glukozy lub białego syropu kukurydzianego

białko 2 dużych jajek

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego



Polewa truflowa

½ szklanki śmietany kremówki

115 g czekolady deserowej, posiekanej

2 łyżeczki masła o temp. pokojowej



Przygotowanie brownie

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, żeby wystawał ponad krawędzie foremki. Stopić czekoladę nad garnkiem z gorącą wodą, mieszając. Ostudzić czekoladę, dodać masło i ręcznie wymieszać. Mieszając powoli dodawać cukier, a następnie po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie wmieszać mąkę, sól i orzechy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i piec ok. 20 min, aż powierzchnia zrobi się matowa i stwardnieje. Całkowicie ostudzić ciasto.



Marshmallow

Wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm i szczodrze wysypać skrobią kukurydzianą. Wymieszać żelatynę z ¼ szklanki wody, odstawić na 5 min, a następnie podgrzać na małym ogniu i trzymać w cieple. Pozostałą wodę (1/4 szklanki), cukier i glukozę / syrop kukurydziany doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i podgrzewać, aż płyn osiągnie temp. 118ºC (należy użyć termometru cukierniczego albo odliczyć 7 min od momentu zagotowania). W czasie, gdy cukrowy syrop się gotuje, ubić białka na delikatną pianę. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, powoli i ostrożnie dolać go do miski z białkami, po ściance, stale mieszając mikserem na średnich obrotach.

Po dokładnym wymieszaniu dolać rozpuszczoną żelatynę i ekstrakt waniliowy. Zwiększyć obroty i ubijać, aż masa zgęstnieje – ok. 4 min. Przełożyć marshmallow do przygotowanej foremki i odstawić na 2 godziny, żeby pianka się zestaliła.



Polewa truflowa

Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Zalać śmietaną posiekaną czekoladę i odstawić na 1 min. Następnie powoli wymieszać, aż czekolada całkowicie się stopi. Dodać masło i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, żeby krem odpowiednio zgęstniał. Wyjąć brownie z foremki za wystające brzegi papieru do pieczenia. Posmarować warstwę brownie półpłynną polewą truflową. Za pomocą suchego pędzla zmieść skrobię kukurydzianą z warstwy marshmallow. Przełożyć marshmallow na posmarowaną polewą warstwę brownie, odwracając piankę papierem do góry. Ostrożnie zdjąć papier. Skropić powierzchnię ciasta pozostałą polewą i przybrać połówkami orzechów. Ostrym nożem pokroić deser na mniejsze lub większe kwadratowe porcje.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.